Crònica de 1987

MEMÒRIA DE LA FILA ARAGONESOS 1987


A tots els festers d’aquesta Filà ens arriba el moment de donar un breu
repàs al que ha sigut un any de commemoracions actes festes etc., etc.
Comencem l’any fester en la Junta de Maig es dona canvi al Primer Trò
cessant del seu càrrec Francisco Clemente Sanjuan fent-se càrrec del mateix Lorenzo Moreno Arias.


Ens anem de Dinà al MAS DE PASTOR. Paella i Café, esports i concursos, un bon dia estiuenc. Seguim en el camp i ens anem de romeria.


Continua presenciant un bon clima, gran ambient fester, acompanyat de les dones que són protagonistes d’aquestes romeries, que és la ROMERIA DE LA FONT ROJA. Una vegada passats tots aquests actes, ens vam dirigir cap a la celebració del Mig Any, acte senzill i important, per a l’acostament de la festa.


Bon ambient, la filà farcida de festers i tots ells disposats fer front i complir amb els actes del MIG ANY. Es fa concurs de Olleta, en la glorieta, nosaltres participem i ens quedem amb la il·lusió d’algun premi. L’important és participar.


Desfilem per SANT NICOLAU i s’acaba el *MIG *ANY.


I ens passem ja a l’any nou. Tot aquesta preparat i la il·lusió continua
pujant a mesura que es van acostant les festes. Abans d’arribar les festes celebrem la Setmana Santa que ens va portar un munt d’activitats esportives en les quals vam tindre la nostra interessant participació. Aconseguim tres títols de campions i tan sols una relliscada, la nostra secció esportiva va estar a bona altura CAMPIONS. En BÀSQUET, PETANCA i VEDATS. I esvarem en el FUTBOL SALA, però amb bon ambient ens vam ficar de ple en les festes, unes festes que per les seues dates quedaven espremudes en una setmana.


19 d’Abril, GLÒRIA OFICIAL. GLORIERS: FRANCISCO ALBERT PERIS …. IGNACIO *CARBNNELL… Bon clima i la *filà plena de bon ambient i colorit.

A la nit ja les entraetes que havien poques però intenses. El dia 21, dimarts, entrem per Sant Lorenzo, i després ja passem a l’entraeta més important, la Nit dels Musics, però si abans recordar que dijous al matí es va celebrar aqueix gran espectacle que es converteix tots els anys, LA GLÒRIA INFANTIL . I COM GLORIER Jordi Miquel Sempere Vicedo , fill de l’actual Sergent dels Cristians, i fester d’aquesta Fila Miguel Sempere. En el Preventori, Alejandro Soler. Dia feliç per als xiquets que desenvolupen la seua imaginació pel bé i futur d’aquestes festes.


Entrem de ple en la nit màgica dels Musics o la Festa de la Cercavila.
Després de la desfilada de les bandes es van entonar les notes de l’Himne de Festes, i d’allí al sopar de cullera de pal, olleta feta pel senyor Vicente i vermut a càrrec de Pepe el de Canals. Aqueixa nit en la filà tot un ambientazo per a encaminar-se en els primers compassos de la festa, la qual cosa faltava, corbatí estil comprimida roja groga, per a entrar amb bona marxa i millor il·lusió.


Nit de plugim tímid però sense causar preocupació, tan sols una amenaça, el temps.


24 d’ABRIL primer gran dia. A les 6 del matí cel buidat, horitzó
mbruixat, comença la primera diana, ales 6.15 en nostra Filà ELS DIANERS calfant el cos per a fer el primer assalt. L’ARRANCÀ, cap DAVID PLA MIQUEL: experiència i cavallerositat elegant. P. VALENCIÀ, JORDI MARTI FERRI: joventut, simpatia i agilitat.
Alguna dormidita dels dianers d’aquest tram de diana. Tots portem bon
pas i bona marxa, sense que hi haguera cap tall…SANT NICOLAU: JUAN MENGUAL ALCARAZ, alegre, orgullós i lluït va posar colofó als tres trams de Diana. Tots ells van marxar a bon pas i amb lleugeresa espectacular: nhorabona a tots i fins l’any vinent.


Arribem a l’Entrà, ens desdibuixarem, a arrelar en el més profund dels
sentiments festers. Jo vaig participar. Maquillatge al cant per Salvador Sellés Cabrera, tintura de pèl, Santiago Amador. A poc a poc vam perdre el color natural de la cara, i ens emmascarem de llum, color, fantasia, amor… Irrecognoscible sentimentalisme per a tan brava realització, l’esquadra de l’Entrà sobre les 12 del mig dia i pel partidor entra un bell corser blanc que porta sobre si les quatre barres d’Aragó, les quals ens donen pas a la nostra Filà. L’esquadra està preparada, la música imprescindible, tot està a punt, com a cap d’esquadra, en l’arrancà, el mestre inimitable Ricardo Castelló Calatayud: senzillesa, elegància, simpatia, l’arma se li funde a la mà, l’alegria s’ompli a la seua al voltant i nosaltres el gaudim amb tota la seua esplendor.


MERAVELLOSA ARRANCÀ. Temperatura ambient perfecta, les lagrimes no s’aguanten, la gent es bolca sobre l’esquadra, tot sàvia a mel i les vespes en formes de palmes, elogis d’alegria, marxa lleugera i bona disponibilitat. Els escuadrers irrecognoscibles, una cosa inenarrable com a segon CAP JAVIER MARTINEZ SANTAMARIA, que marxa, entusiasme ,virilitat i alegria li va posar a l’acte perquè gent continuara estant bolcada amb l’esquadra. En la plaça es desmunta la porra de les mil i una ploma realitzada per Javier. marxa a bon pas, no es produeix cap tall i s’arriba correctament fins al final. Darrere, la nostra espectacular esquadra de xiquets i tot una gran ostentació de carros i palanquins de xiquets i de color per a acabar en la carrossa del Cop. Tot va marxar bé. La Filà ha estat a gran altura.


Segon dia de Sant Jordi, al matí la segona diana, la festa del xiquet per
excel·lència. Un munt de aragonesets amb la il·lusió en el cel baixen per Sant Nicolau amb tot honor compleixen en l’acte i desfilen amb gran rectitud i emoció. La festa del xiquet es converteix al mig dia en la de la dona, xicotet detall, per al mateix i bon menú. Gran ambient festiu, emoció espectacularitat i alegria del fester amb els seus familiars, detalls, regals encenedors i ambient de festa. Dia de Sant Jordi, dia embruixat i processó, a la qual complim com els primers, ben organitzats i en perfecte ordre. I a la nit, entre somriure i somriure, una marxa per a anar entonant el cos i que no falten les mariscades, per a mantindre el cos en línia.


Arribem als trons i els trabucs. Molt de soroll, fum i organització per a la batalla que al final estarà la victòria en el nostre poder. Al final cansament, alegria pel bon desenvolupament d’aquestes festes i preparant les que venen que climatològicament siguen iguals.


Els aragonesos tenim un repte: l’esquadra del Mig. CABUTS
PREPARATS I FINS L’altra. ENHORABONA A TOTS. FELICITATS. I FINS A la PRÒXIMA QUE AQUESTA A…..I……

JUAN CARLOS PÉREZ SEGUÍ