Crònica de 1993

Amics aragonesos, festers alcoians: 

Cada any, quan en plena ressaca festera, en les proximitats d’aquesta  Junta de Maig, em dispose a escriure la Crònica Anual de les activitats que la  nostra Filà ha dut a terme durant tot l’any fester, solc ironitzar sobre les  limitacions que l’ofici de cronista comporta. Per ser fidel, doncs, a aquest  costum, començaré també enguany amb el mateix to, a vore si a força d’insistir  sobre el tema puc convèncer el personal que la “memòria” de la nostra Filà no  és patrimoni del cronista sinó que viu en el cor, o en el cap, de cada fester, i  que en tot cas la meua tasca consistix a posar en el paper, d’una manera més  o menys ordenada, més o menys literària, aquelles anècdotes i fetes dignes de  passar a la història escrita d’una part molt important del nostre poble i sotmetre la al veredicte vostre, i a cara descoberta. Comptat i debatut, considerant que  aquest aragonés que ara us parla viu i treballa al Cap i Casal del nostre país i  que necessàriament s’ha de perdre molts actes i trobades aragoneses, us  propose que col·loquem una bústia (un “busó” que diem col·loquialment) en lloc  ben visible de la filà perquè tots els festers hi puguen dipositar noticies,  comentaris, suggeriments, etc., i així aquesta Crònica puga ser el document viu  i fidel de la Nostra Festa que tots desitgem. O encara una altra proposta:  llapissera, llibreta i un salconduit especial perquè el vostre sofert cronista puga  accedir a tots els actes de la Festa d’Alcoi com si fóra un periodista del New  York Times, per exemple, o membre de l’ínclita Associació de Sant Jordi (vade  retro!). A part bromes, espere que la nostra Junta accedesca a tan humils  peticions, pel bé de la Filà i la seua Crònica. 

Però bé, anem per feina, i que el relat que ara us propose, una volta  llegit, puga ser ampliat per totes aquelles suggerències que cregueu  convenients, que com diu el refrany “qui no guarda quan té, no menja quan  vol” i “matador de caiguda, jugador de calbot”, que és el que un Cronista  seria si no atenguera el testimoniatge viu dels actors de la Festa. O també “qui  té fam somia rotllos”, però per aquest camí no acabaríem mai, així que “una  retirada a temps és una victòria”

LA DINÀ.- No bé han passat els tres dies de la Festa 92, els voluntariosos  aragonesos, i tots els festers alcoians, comencen a calfar-se el cap i preparar la  Festa 93, sàvia llei alcoiana: aprofitar el temps que vola, que després tot són  presses i sorpreses. I la Festa sol inaugurar-se, com tots sabeu millor que no  jo, amb la cèlebre i popular Dinà, acte de germanor festera per excel·lència. Em  conten que enguany té lloc al poble d’Agost, petita població de l’Alacantí  envoltada per la penya del Sit, el Maigmó, la serra de Ventós, la del Castellar i  la dels Talls (ei!, no us penseu que sóc tan sabut, que ho acabe de mirar a  l’enciclopèdia), on la tropa aragonesa fa de les seues: menjar a dos queixos i 

beure com a peixos cafè i bon licor. M’ho relata l’amic Xavier Rufino, el nostre  gran Alferes: enguany ha estat inoblidable. I així ha de constar en aquesta  Crònica. Ampli local apte per a celebracions multitudinàries i una magistral lliçó  de tauromàquia a càrrec, entre d’altres, dels bons amics i millors festers(que ja  és dir) Jordi i Enric Ripoll, el qual pren l’alternativa amb bous dignes d’un  Vitorino amb una faena que envejaria el mateix Rafael de Paula i que deixa l’art  d’un Oscar Esplà a l’altura del betum. I qui pense que exagere, que en demane  detalls. 

En fi, com ja sabeu, el dilema consistix en “com collir figues per  setembre i menjar-se-les a Agost”. Bé, de les figues no us en puc parlar (allà  cadascú amb la seua… “gastronomia” ), però el que és ben cert, segons els  diversos testimoniatges que he pogut contrastar, és que els Aragonesos s’ho  van passar com és costum en ells i honra la nostra filà: de categoria. I el cas és  que segons les meues informacions, el poble d’Agost encara és senceret i  disposat a donar-nos una altra benvinguda. 

I com que la Dinà és també el preludi de l’estiu i “a l’estiu tota cuca  viu”, a la mar o a la muntanya, a Islàndia o a Groenlàndia, la nostra populosa  filà escampa el poll i es concedeix un respir relatiu -que no és qüestió d’oblidar  el que costa tants anys d’ensenyar-se per reprendre amb forces i salut la  celebració del Mig Any. 

EL MIG ANY.- Ja lluny l’estiu, quan els rigors de l’hivern són una promesa en el  cel alcoià, entrem en el meridià de la Festa: sis mesos des de Sant Jordi 92 i  sis més per a Sant Jordi 93. Hora de recomptes, d’escurar-se les butxaques per  a posar al dia la fulla, i d’afermar il·lusions i propòsits. 

A la Glorieta, com és tradicional, totes les filaes, tot el poble d’Alcoi, en  festiva germanor. Els Aragonesos lluïxen enguany un pavelló espectacular i  irreverent, sanament crític i marxós, com és habitual entre els fills de Batoi:  “Expolleta 92”. Per allí va desfilant tota la tropa aragonesa i molts altres amics  de la festa calfant motors per a una de les nits més entranyables del calendari  fester. Ja tots a la filà, músics i festers, va sonant en l’aire la música que ens  agermana i ens fa vibrar d’emoció. I l’olleta, aquesta menja que és orgull  d’Alcoi, noble plat popular que equilibra en justa pugna la rudesa dels fesols, la  tendresa de la penca i la fortor de la botifarra, ompli els paps dels aragonesos i  els fa aptes per a la ingestió del licor dels déus que anomenem cafè. La  gastronomia, la música i la bevenda, s’alien una volta més per enaltir l’alegria  que envairà els carrers d’Alcoi quan baixen els aragonesos. Puja el clima, i el  cafè, en la proporció que indiquen els cànons i en la mescla que cada u tria,  opera la màgia que es desborda. Música, càntics, cullera de fusta, bona  companyonia! I després, ja se sap, més contents que unes pasqües, des del  carrer del Tap, els aragonesos aniran a concentrar-se al lloc convingut per  formar en esquadra, la música als renyons, com sempre donant-li festa a Alcoi. 

Passat el Mig Any, és com si un anònim jutge de pista disparara la  pistola que dóna l’eixida als festers en la seua cursa per a la festa 93, un 

itinerari que enguany ve marcat pels preparatius dels anys de càrrec. Per  començar, l’Alferes, que és qui ho té més a prop, incansable en la seua il·lusió,  no deixa pedra sobre pedra perquè tot vaja posant-se en marxa; i els companys  de l’esquadra de l’Alferes, que fan exercicis malabars per procurar-se els  cacaus que els permetran el luxe de representar la nostra filà l’any vinent.  Reunions i més reunions van succeint-se durant tot el trajecte, un trajecte que  encara es troba als inicis. Però és que ja sabeu que el Nostre Patró sol premiar  els més decidits i matiners i que no és qüestió d’encantar-se. 

I mentre arriba l’ansiada data abrilenca, i per no perdre el costum i la  saviesa, els nostres esforçats aragonesos se les apanyen per omplir el  calendari d’assajos (“ansaios”, solem dir-ne) oficials o a escoti, decidits a fer  augmentar la producció de la nostra beguda espiritosa i a conservar ben  entrenats els pulmons dels de Palomar. D’especial rellevància i emotivitat és un  assaig en què tots els Primers Trons que han treballat per a la nostra filà al llarg  de la seua curta però intensa existència van obsequiant-se un present com a  entranyable homenatge a l’amistat i la dedicació a la festa. 

LA FESTA 

EL DIA DELS MÚSICS I LA NIT DE L’OLLA.- I com qui no vol la cosa, ja ens  trobem a l’abril i la voràgine d’actes i celebracions festeres se succeirà amb un  ritme trepidant: presentació de la Revista, cartell, enramada i il·luminació dels  carrers. I, és clar, la Glòria, amb tots els vestits festers al carrer i la imminència  precisa de la primavera i l’esplendor festera. I també el tradicional Trofeu de  Filaes, on els Aragonesos demostren un any més no tenir ningú que els faça  ombra. El vostre sofert cronista, però, ignora si hi ha alguna competició on els  nostres no obtinguen trofeu o no deixen els colors de la filà ben alts,  especialment pel que fa a les diverses modalitats de futbol-sala, esport rei en  què som els reis (i perquè la modèstia, falsa o real, en aquest cas no val per a  res). 

Però quan ja els ulls festers senten la imminència de la Festa Alcoiana  és quan a la plaça comencen a muntar el castell, senyal que ens esperen, en  girar el cantó, les anhelades jornades. I així és un any més. 

Les nits d’entraetes són l’entrenament idoni perquè Alcoi es llance al  carrer i faça els tradicionals escalfaments previs a les tres jornades més  solemnes. A dir d’algun fester apassionat, enguany hi ha dies de filaetes  d’aquells que marquen història, d’aquells autèntics i la bellesa i perfecció dels  quals, en música, en ambient fester, en perfecció en la desfilada, eleven el  llistó, ja tan difícil, de la Nostra Festa. I així s’acomplix el que diuen els versets  aragonesos: 

No voràs, xica, cristians 

més alegres ni festius, 

més carregats d’agulletes

per a la festa alcoiana, 

puix són gent planera i sana 

en les nits de filaetes 

quan l’abril és un caliu 

per propis i visitants. 

Que encara no en saps el nom? 

Els aragonesos som! 

I per fi, què us he de dir? Alcoi, dia 21 d’abril, a la Plaça principal de la  ciutat, sota la batuta del jove director Eduard Terol, més de vint bandes de tots  els racons del País Valencià, interpreten l’Himne de Festes, corejat per milers i  milers d’alcoians que l’omplin de gom a gom: “Viu en l’esfera la primavera”.  Una lletra ben senzilla d’agraïment a l’haver nascut en aquest poble, un sentir 

se solidaris, un clam del colze amb colze que ens emociona cada any en una  litúrgia que la repetició no fa decaure. No hi falten, és clar, els entusiastes  aragonesos, que, després d’entonar la veu, marxen al local de la filà on, per  menjar la humil però suculenta olleta amb cullera de fusta, músics i festers  entren, units com un puny, de ple ja en la festa. 

Lluís Torró, en representació de tots els participants en el “montepio”  dels divendres, fa obsequi d’unes plaques commemoratives als esforçats  festers que durant tot l’any han estat al peu del canó un divendres sí i l’altre  també, fent comptes i aguantant el “tipo” i disfrutant del vermudet, que tot s’ha  de dir. També el nostre homenatge des d’ací als herois Jordi “Xapa”, Pere  Arévalo, Joan Santamaria “Gafarró”

I després del sopar, en que una vegada més assaborim les virtuts de  l’olleta (encara que com sempre cada comensal en té una opinió distinta, no sé  si perquè “mai no plou a gust de tots” o perquè “sempre donen faves a qui  no té queixals”), tots al carrer, en tropa ben nombrosa, atents alguns al  refrany que avisa que “qui no té la vespra no té la festa” i uns altres a la  frugal filosofia de “el que va davant va davant”. Hi haurà, doncs, qui allargarà  la nit de l’olla tant com podrà i qui, disposat a la matinada, es retirarà a hora  prudent, que a pesar dels refranys, “no hi ha res escrit sobre els gustos”

Però no passem avant sense felicitar els càrrecs d’enguany, Vicent de  la Cruz Sanjuan, glorier oficial, el qual fa obsequi a la filà d’una magnífica  porra que farà les delícies dels nostres caps d’esquadra, Xavier Martínez,  glorier de l’hospital, i Josep Rodríguez Jordà, glorier infantil

EL DIA DE L’ENTRÀ.- Arriba l’hora de la veritat, aquella en què amb ressaca o  sense el fester es vist i acudeix puntual a la cita, paladeja un bon herberet, i  quan el dia despunta i el carrer s’ompli de pas-dobles dianers i l’aire de  campanes, deixa el seu cor anar per la màgia d’aquest instant irrepetible. Ha  amanegut sense cap amenaça de pluja o tempesta. A l’arrancada d’enguany  acudeix una representació d’aragonesos afortunats: Rafael Martínez, Perfecto 

Valero, Josep Ant. Català, Rafael Gosàlbez, M. Àngel Caballero, Rafael  rubio, Josep Andreu Castelló, Josep Lluís Valero, Vicent de la Cruz, Josep  Blanes i Francesc Rubio. 

El segon trajecte, la Diana del País Valencià, és complida pels festers  Rafael Figuerola, Moisés Maiques, Josep Torregrossa, Santiago Castelló,  Jordi Martí Pons, Francesc Xavier Santonja, Rafael Miralles, Antoni Seto,  Gilbert Ferri, Ricard Segura Agulló i Joaquim Nebot. 

I per fi, el trajecte de Sant Nicolau, coneix la desfilada dels aragonesos  Salvador Sellés Cabrera, Enric Brotons, Manuel Campillo, Joan Martínez,  Joan Mengual, Josep Romà, Martí Garcia, Joan Santamaria Granados,  Jordi Pérez Soldevilla, Miquel Ruiz i Joan Josep Robles. 

Acabada la Diana, l’habitual i reparador esmorzar a la filà en què  s’ultimaran els detalls de l’Entrada d’enguany, una Entrada cristiana que bat  records de ritme segons destaca la premsa en primera plana, auspiciada per un  oratge aliat de les tropes del rei En Jaume. El Nostre Patró està portant-se bé  per ara i no hi ha símptomes de pluja ni ruixat. Només la nota discordant  d’alguns mitjans de comunicació, especialment el Canal 9, que amb les seues  grues i la seua falta de sensibilitat cap a la Nostra Festa, deslluïxen una mica la  triomfal desfilada, tant la mora com la cristiana, i així ho fem constar. 

Formen l’esquadra Ramon Cuadros, Rafael J. Aracil, Joan Jordà,  Pere garcia, Vicent Molina, Ismael Pérez, Ricard Segura Falcó, Joan Jicent  Sanchis, Miquel Àngel Cano, Joan Santamaria i Antulio Sancho, i com a  reserves, Lluís Ripoll i Rafel Sellés. Ells només saben com i quant van  disfrutar. Com sens dubte també hi van disfrutar bona cosa els esforçats festers  Francesc Valor, banderí de la filà per promesa de neoconvers, i Joan Carles  Pérez, banderí croat. 

I a destacar també en aquesta Crònica la magnífica interpretació que la  banda de Palomar fa de “L’Ambaixador Cristià” durant l’Entrada, tal i com ve  ressenyat al Ciudad del dia següent, cosa que demostra una vegada més les  virtuts del cafè d’Alcoi, en dosis prudents si més no, i que per fer les coses ben  fetes és més important la il·lusió i la professionalitat moltes voltes que la  parafernàlia, en forma de Superman o de Guerra de las Galaxias. I és que, clar,  els diners i el boato no són garantia de sensibilitat i amor a un poble. 

Però el vostre cronista s’ho ha d’imaginar tot a partir del que li conten,  perquè eixe dia, ben a pesar seu, ha d’agafar el cotxe i anar al Cap i Casal a  solucionar uns tràmits indefugibles. Que hi farem, fester de calbot o “qui és  desgraciat fins amb els collons entropessa”

EL DIA DE SANT JORDI.- Dia que alguns fan servir per reparar una mica tots  els excessos i aprofiten per descansar, encara que hi ha processons solemnes  i actes de rigor, agulletes pel carrer i tot el món, especialment les xiques, amb  les millors gales per celebrar el dia del Patró. Dinar a la filà, amb dones i demés  parentela, amb la germanor apropiada al dia i la circumstància. Continua la  festa i la música, que encara falta un bon tros per omplir.

EL DIA DELS TRONS.- Amaneix magnífic, alguns amb la teranyina enganxada  als ulls, però decidits a donar guerra encara. Cita matinal, després d’escalfar  els trabucs, a la filà, a degustar un bon esmorzar que ressuscitaria la mateixa  mòmia de Tutancamen. I tota la tropa d’aguerrits combatents a matar  fantasmes pels carrers, solitaris per força, d’Alcoi, en aquesta lluita incruenta.  Ai, si els homes poguessen dirimir així les seues diferencies, quantes morts i  quanta misèria no s’estalviaria! En fi, excés de soroll i de pólvora, per acabar-ho  de rematar, una borratxera deliciosa. 

Acabada la disparada matinal, vermut a escoti, com és habitual, amb els  de Palomar, al carrer Sant Blai, on encara els valerosos aragonesos són  capaços d’entonar allò de “Moros españoles” (a vore quin dia li canviem el nom,  xe!), l’himne festiu dels de la Vall d’Albaida i tutti quanti. A ressenyar el solemne  abraç que protagonitzen els futurs Alteres 94, moro abencerratge i cristià  aragonés, el nostre amic Rufino, al mateix carrer Sant Blai, un abraç que va  augurar bons presagis. 

I després, en festiva desfilada que remunta Mossén Torregrossa,  Bandeja i Sant Nicolau, supose que per ensenyar aquells festers que han tingut  la desgàcia de no poder “servir a la patria”, els aragonesos protagonitzen el  tradicional espectacle multicolor, que una mica d’exercici no ve malament. Amb  foto als peus del castell, encara en mans mores, de quasi la filà al complet: un  mogolló entusiasta i festiu. Després a dinar putxeret que puja al cel, encara que  una mica escàs de ració per barba (o és que hem acumulat “més fam que  Garró”?). Hi ha foto també per a la futura esquadra de l’Alferes, música i  esquadres espontànies, perquè segueix l’alegria encara que els ossos pesen. 

A la vesprada es repeteix el ritual i tota -o quasi tota- la tropa aragonesa  es disposa, amb l’ajut de Sant Jordi, a reconquerir la plaça, i cremar els darrers cartutxos de la festa, en forma de soparet, aquesta vegada a la popular Placa  de Dins, una idea que jo titllaria de magnífica i un antecedent a tenir en compte  per a propers anys, i on cada fester, volent-ho o no, comença a fer balanç del  que ha viscut aquest ressacós 93 de crisis, eleccions i guerres sense sentit.  Que hi farem? Nosaltres, mentre el xiquet damunt el cavall ens llança les seues fletxes de plàstic que no ferix i el cel d’Alcoi s’ompli de foc i sorpresa,  comencem la retirada i creuem els ponts pensant ja en la festa de l’any que ve,  que si és possible, ens la millore. 

I fins ací arriba la Crònica d’enguany. El que ha estat cert, benvingut  siga, i el que és només fruit de l’excés de fantasia, vosaltres, companys festers,  m’ho pugueu esmenar. Salut i gràcies per la vostra atenció. I ja sabeu: “conte  contat, conte acabat”. Fins un altra. 

Manel Rodríguez-Castelló, Alcoi, 29 de maig del 1993