Crònica de 1998

(o rondalla d’un aragonés  nostàlgic)

En un petit reducte fester a finals del segle vint un aragonés nostàlgic  guardava en caixes de cartró reciclat aquell tratge que formava part de la seua  identitat. Era la trista, fosca i anguniosa nit d’un vint-i-cinc d’abril i l’aragonés,  esforçant-se en netejar el cuir per tal de que quedara net com una patena,  només pensava en com era de cruel el temps.  

Aquest era, sens dubte, un jutge implacable que mai firmava una piatosa  tregua i es mantenia terriblement obstinat en el seu constant discórrer. No hi  havia forma de sotmetre’l per tal de controlar la seua velocitat -que, tot s’ha de  dir, superava de bon tros la de l’AVE- segons convinguera als éssers humans  accelerar o relentir la seua marxa. Per aquest motiu ara, l’angoixa provocada  per la fam de festa, torbava la seua consciència perque una vegada més li  havia tomat a ocórrer.  

El fet era que aquell modest aragonés havia estat tot un any desitjant  que arribaren tres dies màgics, soportant un dia sí i un altre també les xorrades  de la vida quotidiana, per a que, quan finalment havien arribat, transcorreren a  la velocitat de la llum sense que pràcticament se n’adonés ni pogués gaudir-les  amb tota la intensitat que hom desitjaria.  

L’instant crític arribà proper a les vuit de la vesprada del vint-i-quatre  quan, un sentiment de rebeldia per sobre l’esgotament de tanta guerra, donà lloc a la idea de que la festa hauria de durar més dies. Però el temps per les  divagacions va acabar prompte en el moment en que l’harmonia desafinada de l’himne deixa buida la gola dels molts improvisats Pavarottis. Tots junts, festers  i festerets, mirons i mironets, acomiadaren la festa.  

Per desgràcia, tothom era conscient de que després hauria de tomar la  rutina, ara més insoportable que mai com a conseqüència de la ressaca de  festa ( i d’altres menesters que ara no venen al cas) que es portava sobre les  espatlles. Les obligacions, les preses i les ordres del tirànic cap, un poca-solta  que havia fet diners per via matrimonial, esperaven al girar el cantó. Així, com  que el perillós període per caure en una depressió de cavall no havia fet més 

que començar, aquell aragonés havia pres la decisió de plantejar combat a la  nostàlgia amb les poques forces que li restaven encara que hi deixés la vida.  De sobte, la seua dona entrà a l’habitació i, després de sorprendre’s  enormement de que aquell any l’aragonés arreplegara tan prompte la roba de  festes, li preguntà que què volia sopar. Ell li contestà posant-se la mà a la  panxa que una sopeta estaria bé perque no tenia massa gana i com que el café  passava factura el cos no estava per res més.  

Immediatament, quan la dona va marxar dient-li almenys cinc vegades  que no tenia vergonya i recriminant-li una vegada més lo del numeret de baixar se les malles en ple Cantó Pinyó, l’aragonés tornà a les seues cabòries  respecte al dur repte que se li plantejava al davant: el fet de tornar a la feina, a  la soporífera normalitat. Però l’aragonés no estava dispost a deixar-se vèncer  tan ràpidament i per això determinà que la millor forma de defendre’s era tirar  mà de la lluita psicològica mitjançant els records.  

Mentre passava el drap banyat per damunt del peto va retornar  mentalment al punt cronològic on havia començat a reviure la festa. Li omplí el  cap la imatge d’un dia calorós de juny en el que la família aragonesa es  retrobava al Mas de Pastor (on, per cert, va rodar l’idem). La Dinà es va  convertir en una comunió de festa, conversa i riure prou refrescant en un estiu,  si més no, calentet. Dissortadament, tot no van ser alegries, doncs va ser  aquell mateix dia quan tots s’assabentaren de la mort de Cano, conegut com “el  interprete”, que havia sigut un dels fundadors de la filà. L’aragonés no pogué  més que acceptar novament amb resignació i el cor trist que allò era llei de vida  i que no es podia fer res front a la mort.  

Continuant, però, el seu recorregut memorístic, recordà que a setembre  arribà la revolució culinària a la filà amb el canvi de conserge. La veritat era,  segons pensava l’aragonés, que sempre resultava poc gratificant tindre que  substituir a algú, però com que la filà necessitava un conserge que es rera  càrrec dels dinars dels dies de festes, arribà Juan amb bones referències dels  companys verds.  

Verds, però també grocs, blaus i rojos, eren els paperets de confeti que  cobrien el terra de l’habitació com si d’una catifa persa es tractés. No volia ni  pensar en que diria la seua dona en vore l’empast fet. Aquell aragonés, malgrat  que havia pres més d’un bany per llevar-se de sobre els adorns policromatics, 

encara es rascava el cap per garantir que havien desaparegut del tot. Una  vegada que certificà l’absència als cabells de la incòmoda paperassa, la visió  de la seua presencia massificada al terra el portà a recuperar l’escena de la  Junta més ràpida de la història coneguda per la qual es va aprovar el  tancament de la filà per tal d’evitar la massificació de l’element fester. Ja hi  havia massa d’aragonesos. Eren tots els que estaven i estaven tots els que  eren, així que havien fet bé de tancar la porta perquè del contrari haurien  d’esperar fins la pròxima reencarnació per a fer la segona esquadra.  

Després d’allò arribà Mig Any per fer tremolar el cor i l’estómac per mitjà de la música i l’olleta respectivament. Al temps que netejava la sabata dreta – que, per cert, com que tenia el taló desgastat li havia donat les festes sense  deixar-li ballar a la Plaça de Dins-, l’aragonés recuperà el moment en que la  nombrosa representació aragonesa feia ambient a la Glorieta, sempre al racó  del costat dels serveis per si urgia fer-hi una visita. Per a l’aragonés no era res  de nou el fet de que no guanyaren el concurs d’olla ja que tot estava  tradicionalment arreglat. El que si era novedós va ser trobar-se amb la  companyia de xiques guapes que ballaven davant d’un camell i de Lionel (que  ja començava a fer-se notar), mentre baixaven camí de la filà per sopar.  L’entraeta d’aquell dia amb la repetitiva Dolores no mereixia, en opinió de  l’aragonés, cap record, així que la va obviar del seu repàs. Es més, li pareixia  ridícul que entre tant pasodoble que existia es baixara a tothora amb la mateixa  insípida i gairebé molesta melodia.  

No obstant, la cara se li impregnà de goig al fer memòria de l’arribada de  Fontilles la setmana següent. I això es devia tant al fet d’haver disfrutat fins on  el cos va resistir, com a l’orgull que es desprenia d’ésser la filà amb una major  representació en el sanatori.  

El temps va continuar passant a velocitats de vertigen fins que arribà l’assaig de finals de novembre. Aquell aragonés es tornà a congratular de les  innovacions administratives introduïdes per la Junta amb allò dels “tickets”.  Malgrat que al principi havia estat acollit amb reticències, era just reconèixer  que amb el sistema d’entrada a la mà s’evitava que la filà es plenara de major  quantitat de forasters que de germans aragonesos.  

A més a més, i deixant de banda la gran quantitat d’assistents que hi  anaren a aquell i la resta dels “ensayos”, el de novembre fou especial ja que es

va rendir homenatge als més veterans de la família. David Pla Miquel i  Sebastián López Paredes foren declarats Festers d’Honor amb quadre e  insígnia d’or inclosos, i Salvador Sellés també amb els mateixos galardons va  ser nomenat Primer Tro d’Honor davant la presència del President de  l’Associació i d’antics aragonesos convidats a l’acte. Veritablement fou un acte  emotiu de merescut reconeixement.  

Ara, el suau perfum de la sopeta provinent de la cuina li arribà fins al  nas. Segurament la sopa seria d’eixes que venen en sobre preparades per  afegir aigua i calfar. I es que, en tants anys que portaven casats, la seua dona  encara no havia parés a presentar-li un plat a taula que no fos de la  Guillermina. I allò li recordà que precisament després de l’assaig de novembre  l’amic Juan, conserge que venia amb bones referències dels companys verds,  deixà òrfena la cuina de la filà un altre cop fins que Alfonso, amb un paren de…  bé, senzillament amb un parell, agafà les brides dels fogons per a proveir-los  d’uns àpats quasi divins (a excepció feta de les ja tradicionals faves amb  cuixot).  

Més tard, botant-se el Nadal, la premonitora Junta de Rams va servir per  la inauguració oficial del local de la filà de la qual va donar compte el magnífic  desplegament informatiu del Ciutat. Però allò que en realitat importava era que  el local havia quedat perfectament perfilat amb parabales representatius dels  escuts, un tant defectuosos, de les vint-i-vuit filaes i per mitjà del mural -firmat  amb mestria pel germà Rufino- clarament inspirat en les etiquetes de Cerol.  

Aquell aragonés, fart com estava de fregar la sabata dreta sense que la  pólvora desapareguera, començà amb l’altra mentre continuava el fil discursiu  del seu recordatori, ara amb la Glòria oficial, Fresquet matí de Glòria va ser  aquell al que la família aragonesa en ple va tindre que agrair a Déu que el fort  vent no s’enduguera a Romà per davant. No obstant, les condicions  atmosfèriques no foren suficient per deslluir la festa i la Glòria, triomfant, plenà el carrer de música, de sentiment i d’alcoiania. Tot era molt bonico i això hi  havia que viure-ho, com no es cansava de repetir Romà visiblement embriagat  per l’emoció. Petit, però gran d’esperit, el glorier aragonés havia complit el rite  de cridar la resta amb magnificència.  

Així ho va fer també el glorieret infantil al diumenge següent en un dia de  Glòria més bé calurós i impregnat de l’afecte de tota la filà envers el somriure 

innocent del xiquet protagonista. I tan gran o més va ser el somriure que  monopolitzà la cara d’aquell aragonés quan pensà que en aquella ocasió el  Primer Tro es comportà com un home i no plorà.  

En efecte, tal i com pensava l’aragonés, el temps havia transcorregut  exageradament ràpid; en un tres i no res, les desitjades nits d’entraetes  deixaren pas a l’arribada de la jornada de la música i l’aragonés, enceset de  festa, es veié novament a la porta del Calderón fent els exercicis de calfament  de gola per destrossar l’himne. Malgrat que la interpretació no siguè massa  harmònica, la pell de l’aragonés semblava tant a la d’una gallina que  practicament li cacarejava.  

Després, una vegada ja en la filà, estava tan ple de goig i el cor li radiava  tanta força que fins i tot tastà l’olla, però aquell acte d’heroisme només va ser  útil per plantejar-se molt seriosament com era possible que hi hagués gent  capacitada per menjar-se dos i tres plats aquella mateixa nit.  

L ‘aragonés es llità prompte; va pensar que trauria més profit anant-se’n  a dormir que no soportant un altre cop a la Dolores i al seu fill.  Va interrompre per uns minuts el flux de la seua consciència, en plena  activitat reminniscent, per tal d’excretar simbòlicament damunt la mare del  corretger que li havia fet el correatge nou. Acabat d’estrenar i ja se li havien  caigut dos claus. Aquell aragonés estava realment cabrejat perquè cada volta  cobraven més i ho feien pitjor. De tota manera, l’assumpte no quedaria així; ja  s’encarregaria ell en tindre temps de cantar-li les quaranta al suposat artesà.  Per rebaixar el geni, l’aragonés, que tenia un caràcter fort, va continuar  recordant la Diana, matí d’il.lusió farcit d’impaciència entre herberet i herberet,  per allò que havia de vindre. Quasi amb llàgrimes als ulls aquell aragonés  revisqué durant un instant el màgic moment de l’ arrancà a càrrec de tot un  sargent. Allí estava Gonzalo més lluidor que mai donant l’ordre de pujar la  ballesta al muscle quan ho marcava la partitura Primavera. Només li venia al  cap la imatge del públic trencant-se les mans per agrair la sincronia de la  formació i el bon fer de qui duia la llança.  

Després amb el temps just pel vituperi vespertí la companyia aragonesa  es traslladà fins San Vicent per organitzar la desfilada. Aquell aragonés, que en  el fons era un sentimental, disfrutava de l’ambient frenètic, nerviós i emocionant  que envoltava el temps d’espera pel començament de l’Entrada. Per fi havia 

arribat l’hora de la penetració esplendorosa a la vila i el públic permaneixia  pacientment per rebre’ls amb acollidors aplaudiments. L’aragonés tenia unes  ganes terribles de comprar el vídeo de les Entrades per poder veure la triomfal  participació de la filà. Encapçalada en primer lloc pel banderí a cavall, aquesta  baixava per Sant Nicolauet amb inesperat ordre. Just darrere del banderí,  l’esquadra precedida per les sis parelles de rigor, avançava al tempo marcat  per les notes de L’Embaixador cristià. Segons li havien contat, ja que ell anava  per darrere i no ho pogué veure, Jordi Pastor va estar magistral a l’arrancà. En  acabar, tothom els donava sinzerament l’enhorabona a tots els esquadrers.  

D’altre costat, també desitjava veure el vídeo per investigar si bufaven  tots els músics o si només ho feien la meitat doncs, tot i que havia alçat grans  espectatives la contratació d’un total de seixanta instrumentalistes entre els de  Palomar i els adicionals, poc era el que es sentia en realitat en arribar a la  plaça. Fins i tot la banda dels alcodians en arribar a la plaça es sentia amb més  força.  

A continuació de la banda de música, l’esquadra de xiquets n’era bona  prova de la continuitat en el futur de la idiosincrasia aragonesa, així com la  resta dels components de la filà que avançaven pel recorregut de la desfilada  formant un perfecte collage de quatribarrades i capes verdes. Tot un espectacle  pensava l’aragonés mentre buidava la borsa de caramels, encenedors i  bragues amb l’escut de la filà gravat que no havia repartit durant els tres dies  de festa.  

Continuava donant-li voltes a allò transcorregut i pensà que  possiblement ell ixquera també al vídeo dins del petit boato que apareixia a  rengló seguit en l’ordre de la desfilada. Aquell aragonés, que sempre havia  tingut una vocació de músic frustrada, va rememorar amb plaer desmesurat la  formació tocant o acompanyant amb veus la Cantiga Santa Maria, stela do dia.  Sota la direcció enèrgica i sacrificada de Lluís Torró i segons la idea concebuda  pels amics Rufino i Natxo, el grup d’aragonesos regalà música, serpentines i  vistositat a la massa espectadora. Llavors, l’aragonés valorà molt positivament  aquella iniciativa ja que mitjançant numerets com aquests es donava major  ritme a l’Entrada. 

Quan arribaren al País Valencià tot eren abraçades i satisfacció; la  quatribarrada havia pres Alcoi amb un lluminós desplegament de les seues  tropes.  

Després, tant per aquell aragonés com per als altres, hi hagué temps  mort per refrescar-se la gola amb un gotet i veure l’Alfereç abans de plenar la  panxa.  

La vesprà, no obstant, es presentà mulladeta. De nou els mahometans  es banyaren i la catifa de Lionel els va servir per torcar-se les babutxes. En  qualsevol cas, aquell aragonés, que no tenia por a la pluja, no podia recordar  res a partir de l’hora de dinar. L’acostumada excursió de la familia aragonesa  amb la música dels de Palomar havia tingut efectes amnèsics fins ben entrada  la matinada.  

Al dia següent -l’aragonés se’n feia creus en pensar que només havien  passat dos dies- la Segona Diana no pogué comptar amb la seua presència.  De tota manera segur que els xiquets haurien fet un bon paper en  representació de la filà.  

En aquell dia de Sant Jordi, ara que guardava la capa (que sortosament  aquell any no s’havia embrutat de fem de cavall), recordava per sobre totes les  coses la sentida religiositat de la processó i la devoció mostrada al Sant de  Capadòcia per tots els alcoians. L’acompasada cadència de la música marcava  els moviments de les capes i l’aragonés es meravellava en percebre des d’altra  perspectiva l’esperit de la festa.  

La capa verda era l’última peça per guardar. Va col.locar damunt d’ella  els vint mocadors aràbics que comprava tots els anys als moros i finalment  tancà la caixa. La túnica quedava fora per dur-la a la tintoreria i només faltava  per netejar la cantimplora de la pólvora. En obrir-la, aquell olor indescriptible  transportà l’aragonés justament al dia de la batalla. Els trons dominaven el  centre de la població i els trabucs tiranitzaven el so obligant-lo a pujar  d’intensitat. Al matí, el front aragonés era nombrós i contundent, però el  desenvolupament de l’acció bèlica fou destorbat pels precedents companys de  bàndol i l’ordre es transformà en caos. En la seua reflexió, l’aragonés, realista  fins la mort, va concloure que era normal la capitulació cristiana en aquella  confrontació, així que els moros havien guanyat merescudament el castell. 

Amb la llengua maltractada per les emanacions de la lluita l’aragonés  agraí la concentració al Daily coffe com si d’un oasis al mig del desert es  tractés. La festa era així de meravellosa: tan prompte es lluita com es menja,  però sempre la familia aragonesa romania junta.  

L ‘avituallament fou satisfactori i en opinió d’aquell aragonés,  suposadament expert en esport i nutrició, va ser la clau del triomf de la filà sobre els amics muntanyesos en el Segon Torneig Fester de Volleyball. No li importava gens tindre el dit gros de la mà dreta encara dolorit ja que l’ambient i  la bona estona passada ben valia un sacrifici. Després de tot ell era un dels  menys perjudicats doncs al llarg del partit rodaren ulleres, rellotges, claus i  alguna escata per sobre les goteres de la Llotja de Sant Jordi. L’aragonés va  pensar que seria bonic que aquella tradició continuara donat que posava de  manifest l’agermanament regnant a la festa, de majors dimensions que el baló  emprat per l’encontre.  

Més tard, i com que no es podia deixar en mans mores l’administració  del castell, l’aragonés recordà la represa de la lluita, també aquesta volta amb  abundant participació de germans aragonesos. Per sort no era un problema  que afectés a la filà però era necessari que hi hagués una nombrosa  participació en aquell i en tots els actes perque del contrari es deslluia la  dinàmica festera en perjudici de l’espectacle.  

En breu, la reconquesta fou una realitat perque els moros de hui ja no  eren els d’abans, i malgrat l’oposició general tocà despedir la festa. Amb la  imatge de la multitud essent ferida per les fletxes del xiquet Jordi l’aragonés  tancà l’àlbum de records mentals en el just instant en que indumentària i  arsenal estaven perfectament guardats fins l’ any vinent.  

Aquell aragonés, que era un covard, tenia por al seu futur immediat. Acte  seguit estava obligat a sentar-se a taula i menjar-se la maleida sopa de sobre  recalfada per la seua dona i posar cara de goig quan el més probable es que li  donarien arcades. L’endemà deuria d’anar a treballar i sofrir les ordres de  l’impresentable que li pagava un sou de pena. Era dur acceptar-ho però els tres  dies més intensos de la festa del noranta-vuit havien conclòs i no havia  possible tornada al passat.  

No obstant, podria patir amb les receptes precuinades de la seua dona i  mostrar-se sumís amb el cap, però mai podrien furtar-li la llibertat dels records i l’esperança en l’arribada d’un nou abril. Per sempre més el sentiment fester  restaria al seu cor, la màgia, la unió, i tota la força de la primavera alcoiana  formarien part de la seua ànima fins la infinitat del temps i això era una cosa  que no podria acabar d’agrair a la família aragonesa en els anys que li  quedaven per viure.  

Raül Navarro Guardiola