Crònica de 2000

LES FESTES DEL 2000 I ALGUNA COSA MÉS. Vistes per un  Aragonès que no “s’ entera” de res. 

Benvolgut Rogeli : 25 d’abril del 1999 

Com ja et vaig explicar , des que he retornat a Alcoi només tinc una idea  al cap : apuntar-me a la Festa. I ho he fet. Aquesta mateixa vesprada ho he fet.  He sentit una emoció tèbia i no sé si he fet bé. Jo sempre havia pensat que  millor seria ser moro que cristià, sembla més exòtic i para millor. Però m’he  decidit i m’he apuntat als cristians. No podia ser d’una altra manera doncs…ara  t’ho explique tot. 

De seguit que vaig arribar a Alcoi i transportat per la nostàlgia, vaig anar  directament a tastar de nou un bon Plis-Play en la Plaça de Dins. La placeta  està al centre de la ciutat i ha canviat molt des de la darrera vegada que la vaig  veure. Imagina’t Rogeli d’això fa vint anys, en la nostra adolescència. Està  plena de barets, amb estil i un, se sent allà molt protegit i com a casa, sobretot  ara que fa bo. El Plis Play ja el coneixia, i tu també, l’havíem tastat a València i  aquella vegada que el meu pare ens va enviar una ampolleta de mig litre. Jo  quan era jove el bevia junt als companys de l’Institut acompanyat d’un bon plat  de cacaus i altre de tramussos. Però aquesta vegada va ser diferent. En primer  lloc una cambrera esplèndida, veterana i bella, em va fer tastar el café licor , no  amb cola sinó amb aigua de llimó , assenyalant-me que en aquests temps així  entrava molt millor, per la calor supose. La veritat és que la calor no fou acte de  presència, però allò estava molt bo. Estant així, contemplant serenament la  gent que hi passejava, vaig anar concentrant-me en la conversa d’un grup de  xicots que prenien aigua mineral en la taula del costat. Entre grans riallades  se’ls escapaven algunes frases que parlaven de la festa. Vaig parar l’orella  amb més deteniment i hi vaig constatar que aquells xicots eren feliços,  desmesuradament feliços. Tots havien lligat a dones joves i esculturals,  cadascú a més d’una, cap d’ells havia dormit una nit completa, tots eren uns  còmics singulars i pel que deien hi havia més de còmics als quals citaven en  mig de grans riallotes. El que també vaig notar era que feien molta cara de son,  i alguns d’ells no tenien una gran potència de veu. Degut segurament als 

estralls que la diversió havia provocat en ells. Curiosament també vaig sentir  alguna cosa sobre les desfilades, sobre el menjar, els vestits i un castell de  focs que no havien pogut veure. Aquella conversa em va engrescar. Jo també  volia participar de la festa. La cambrera, a un senyal meu, em va proporcionar  una nova mentireta i em vaig animar a preguntar, però quan em vaig girar ja no  estaven. Com podria jo apuntar-me a la festa ?. Bé demà ho preguntaré en  casa. No sé per quina raó no volia fer-ho de qualsevol manera, volia tornar a  veure aquells xicots i preguntar-los com podria ser tan i tan feliç com ells. Ara  ho tenia difícil, ja que se n’havien anat, però de sobte, vaig recordar una frase  que repetien amb insistència i que jo no li trobava sentit; 

– El xulo s’ho deixa. 

I així començà la meua vida festera. M’ha agafat molta son, recordat  Rogeli, t’escriuré i seguiré explicant-te. 

Benvolgut Rogeli : Maig del 1999 

Encara que em va costar un poc vaig descobrir que aquest “Xulo” era el  Primer Tro; el president; d’una Filà; agrupació de festers; i que ho havia fet  molt bé, però que es trobava un poc cansat del càrrec i volia deixar-ho.. La Filà  eren els Aragonesos, la última dels cristians, jo ja la coneixia, doncs en la  meua joventut havia pujat en l’estiu a beure Plis Play en el local que tenen en  Batoi. Em vaig assabentar que la Filà havia crescut molt i que fa poc temps  havien representat un alferes i un capità molt originals i creatius. Divendres  passat m’hi vaig arrimar. Quan vaig entrar al local que tenen al centre d’Alcoi, al carrer La Cordeta, em vaig endur la sorpresa de trobar allí als mateixos  xicots que vaig veure en la Plaça de Dins. M’hi vaig acostar i vaig preguntar per  alguna persona responsable i també els vaig explicar el motiu de la meua  presència allí. Entre riallades, que no vaig comprendre massa, em van convidar  a seure amb ells. I en mig d’una nova modalitat de beure café; amb llimonada;  em van dir que allò era la “ Filà sin ley” i que no hi havia ningú en aquells  moments que poguera fer-me cas, i que per tant, gaudirà amb ells d’un bon  vermudet i que ja en parlaríem. Jo al començament no entenia res però quatre  hores després ho entenia tot,.I d’allí, de nou a la Plaça de Dins i… aquella nit  només vaig somniar en ser un dia Aragonès.

Rogeli com t’ho explique és. Em vaig despertar i era dissabte, estava fet  pols, quasi no havia dormit, vaig dinar poca cosa i m’hi vaig adreçar de nou al  local Aragonès. I allí estaven molts dels meus nous amics i altres, seriosos,  endreçats i amb aparença de estar vivint un gran moment. Només va ser un  miratge, doncs ràpidament tornaren els acudits, les veuades i el sonar cristal·lí  de begudes i gots. De tota manera es respirava una certa preocupació. El Xulo,  José Antonio Català, s’ho deixava i ningú estava per substituir-lo. Homes de  trellat van explicar que cercarien una solució i mentrestant em van dir que ja  podia sentir-me Aragonès, em van explicar com havia de fer els pagaments i  algú es reia mentre deia: – En la teua esquadra l’home ja haurà posat els peus  en Mart o en Venus, ves tu a saber !. Jo no entenia massa bé, que és el que  volia dir, però aquella nit després d’unes hores de café i música festera ja ho  vaig entendre tot. 

Rogeli, ja t’escriuré. Es temps d’incertesa. 

Benvolgut Rogeli: Juny del 1999 

Hui he assistit a una nova reunió d’Aragonesos, ja em sent com un  d’ells, doncs ací quan vens a fer-te el vermudet, el divendres, no es parla  d’altra cosa. Ja tenim un nou Primer Tro, ja saps de que parle, li diuen  Francisco Rubio però tots el criden com….ara no me’n recorde ja t’ho explicaré  quan em vinga al cap. Hui estem tots molt feliços i contents, doncs sembla ser  un home amb trellat, encara que alguns parlen que el trellat li s’ha acudit fa  poc. El que sí és cert és que és un veterà i sap de què va això de la Festa. Jo  també estic molt content, doncs d’ací poc tenim una trobada que li diuen La  Dinà. M’han dit que m’enduga pantaló curt i unes sabates esportives. Rogeli, jo  no ho entenc massa. 

Benvolgut Rogeli: Juliol del 1999 

Acabe de baixar del Mas de Pastor, ara ja ho entenc tot. Música, café  licor, riallades eternes, companyonia, bon oratge i, al·lucina Rogeli partides  d’escacs i tota mena d’esports. Això de la Festa és una activitat molt completa  !. Ara sí Rogeli , desprès de dinar, ja ho entenc tot.

Pensava que fins a l’octubre ja no hi tornaríem a reunir-nos, però no,  Rogeli, cada divendres podem veure-nos al local de Batoi i al setembre al del  Carrer La Cordeta, en el centre.  

Aquesta nit he reflexionat profundament: Si ara m’ho passe tan bé. Què  serà de mi quan arriben els dies de la Festa en l’abril?. Ja t’ho explicaré Rogeli.  Potser aquesta nit endut per l’eufòria crega que ja ho entenc tot i no entenc ni  la meitat. 

Benvolgut Rogeli : Octubre del 1999 

Ací ho celebrem tot. Com resten sis mesos per a l’Abril anem a fer festa  El Mig Any. I com no vull perdrem res, me’n vaig als Salessians a seguir el  Campionat de Cotos, és un joc de cartes en el qual es mengen tapetes en els  descansos. Jo he après a jugar els divendres però em diuen “ matador de  calbot” jo no sé que pensar. Cada Filà es representada per una parella de  jugadors. La nostra es infal·lible i està molt ben preparada, Maelo i Rafel es  presenten amb moltes possibilitats, o això es el que diuen. La veritat és que en  la Filà ho fan molt bé. Però res, hem sofert una amarga derrota ens en han fet  tres en un forat a les primeres de canvi i això que Rafel comentava consternat  quant tornà a la filà “ mira que es fijem però no hi ha forma. 

Però així és l’esport. I com que jo no ho entenc i “ mate de calbot”, em calle i  en pau. 

Benvolgut Rogeli Abril del 2000 

M’he deixat barba, tinc tirotets en els llavis de tant de somriure, el café  licor ja no em posa neguitós, camine pel passadís de casa formant. Sí, és com  fer la instrucció però amb una espècie de ritme molt assenyat i senyorial; no  escolte més música que “Aragonesos 99”; una marxa cristiana que ja t’enviaré;  soc un expert en “morro” i aladrocs en vinagre, he descobert l’entrepà de truita  amb llonganisses. També sé que he de respondre quan em criden a dos  centímetres de l’orella Aragó !, conec perfectament que vol dir La ballesta  Catxonda, he assistit a quatre bodes en l’església de Sant Jordi i també estic al  corrent del que el patró representa per a molts. Ja tinc el vestit d’Aragonès i 

dorc amb les malles posades per anar acostumant-me El vestit m’ha costat un  “Potosí “ però paga la pena, t’envie algunes fotos que m’he fet a casa. En  definitiva Rogeli, estem en Abril, repeteisc estem en abril i com diu un dels  nombrosos poetes locals: “Estalla la primavera i Alcoy con devoción  Sanjorgiana se prepara para la fiesta, la nostra festa, los corazones se  ensanchan y las famílias se unen para la celebración…”. Exactament no entenc  si això és així o no, però és la frase que encapçala tots els vídeos de la festa.  De tota manera no ha de ser del tot exacte perquè enguany la festa no és en  l’Abril, es en Maig, la qual cosa és una decepció per què en caldrà esperar  més. Però esta bé, doncs, tenim més temps per prepara-les. Això, Rogeli està  molt ben pensat. Durant tot l’any s’hem reunit per assajar, per preparar la  desfilada. Ningú no assaja conscientment, és fa per imitació i tots ja s’ho saben  d’altres anys, el més important es divertir-nos. Curiós, veritat ?. 

De tota manera, la Junta Directiva amb Paco , Andronosequé al front, treballen de valent per preparar les coses: dinars, músiques, etc… Em consta  que també treballa altra gent per fer alguna cosa creativa el dia de l’Entrada;  entén-me, vull dir la desfilada principal. 

Rogeli , ara t’explicaré tot el que ha succeït aquest mes, si no ho entens  ja t’enviaré una pel·lícula i el Programa de Festes, qué és un llibrot molt erudit  però amb poques fotografies. 

Ens vam tornar a reunir i cadascú triava allò que volia fer en les festes,  Diana ,Esquadra , i no sé quines coses més. A mi no em van preguntar,  tampoc sé per què. Desprès cadascú demanava els quilograms de pólvora que  pensava disparar i jo me’n vaig demanar dos, perquè així ho feu la majoria de  companys. La Junta i Paco s’han posat molt seriosos amb el disseny del vestit,  han d’haver onze centímetres des d’on acaba el plastró o pitet o “peto” fins la  senyera ( bandera catalano-aragonesa) que està cosida en la túnica. Quan he  arribat a casa desprès de l’assaig amb l’omnipresent café i el record de la  cambrera de la plaça de dins he intentat mesurar els onze centímetres del meu  vestit però no estic segur del resultat. 

Rogeli, el vint-i-tres d’Abril és Sant Jordi, però enguany també és la  Pasqua de Resurrecció i per tant no celebrem el dia del patró però també  tenim festa. És el dia de la Glòria. M’he llevat prompte per anar a esmorzar al  local de la Filà, he pujat a vestir als Gloriers d’enguany; dos festers que es 

visten abans que ningú i representen la filà. És estrany però per molt que m’he  fixat, ni un ni l’altre duien vestits amb els onze centímetres reglamentaris, però  com tot el món somreia i els abraçava, jo també ho he fet i allà pau i ací Glòria.  Efectivament, en la Glòria, pels carrers d’Alcoi ens ha representat Paco  Rodríguez , que és un home amb aspecte tranquil i serè. A la desfilada que es  fa en l’asil i residències d’ancians ho ha fet Santi Amador un fester encara jove  però dels més veterans de la filà, també tranquil i sobretot molt seré. Jo havia  de triar i he preferit acompanyar al Santi, m’agrada que el poble recorde als  seus majors. Allí he experimentat sentiments contradictoris. He vist gent que  està esgotant els darrers dies de la seua vida i està trista, alguns els recordava  encara, de veure-los pels carrers i en les botigues de la meua infantesa . Però  la major part s’alegraven i molt de la visita de la festa i això està molt bé. Per  cert hi havia alguna infermera que podia passar per la cambrera de la Plaça de  Dins perfectament. Tots els festers haurien d’acompanyar el Glorier de l’asil  alguna vegada. Per tot el que representa i per les infermeres, que tot s’ho val.  Al migdia hem dinat, més o menys, en el local. Una mica juntets, en franca,  franca, companyonia. Ah!, una novetat, han vingut les dones i núvies i amigues  de tots els festers i la cosa s’animat, al menys per a alguns. 

A mitja vesprada ens hem menjat la “ Mona de Pasqua”, tradició molt  valenciana que consisteix en beure més café ( els majors ) acompanyat d’una  coca dolça amb un ou o dos al mig, salsitxeta fineta, faves tendres i formatge  blanc. En acabar el berenar i amb tots els xiquets i xiquetes de la filà he format,  desfilat, per primera vegada pel carrer Sant Nicolau al ritme de marxes i  pasdobles. Si això és la festa que vinga cada any, m’agrada !. És curiós com  els xiquets i xiquetes prenen protagonisme en aquesta entraeta que anomenen  del berenar. I ha molts xiquets que fan molt be de cap d’escuadra però  aquella nit a tots ens va fer molta gracia vore a la filla de Juano, Tarsan que no  arriba al mig metre d’alçada rodant la porra pel carrer Sant Nicolau. Enhorabona ! Així creix un fester !. Recorda’t Rogeli, en la pròxima carta  t’explicaré, ni més ni menys , tot allò que viuré en els dies centrals de la festa.  Ah ! i també t’enviaré algunes fotografies.

Benvolgut Rogeli: Maig del 2000 

Durant aquestos dies Alcoi no és la mateixa ciutat. Amb molta raó, està  ben justificada la fama de les festes de moros i cristians. Acudeix gent d’arreu i  es viuen uns dies molt especials. Ara sí, més que en qualsevol moment de  l’any, tot gira al voltant de la festa, de la Nostra Festa. Imagina’t rogeli que  enguany ,diuen, que molts visitants han errat en la seua visita degut al canvi de  dates i això, comenten, que s’ha notat, però jo he vist molta gent en els carrers.  Per a mi, com pots ja pensar, han estat uns dies extraordinaris, sorprenents i  d’una intensitat emocional enorme. 

El dimarts 25; dia oficial de ressaca els anys que se celebrem en les  dates habituals; hem eixit a desfilar per baix. Aquella nit només eixirem aquells  que fem el Montepio cada divendres. Tots molt contents amb els diners que  hem estalviat durant tot l’any. Un altre dia t’explicaré això del montepio, Doncs,  hi ha tantes coses genuïnes en aquesta festa que no acabaria mai. Ho hem fet  per un itinerari que va des del Parterre ( un jardinet d’estil francés) a la Plaça  de l’Ajuntament. T’he de dir que és en aquest lloc per on passen tots els actes  festers i és un dels punts de trobada de tots els itineraris festers possibles. Allí  s’instal·la un gran castell de fusta que simbolitza l’Alcoi medieval i que ,per cert,  tots els anys, segons la tradició es mulla pels efectes de la pluja. Aquest any  també s’ha mullat i la gent se sent satisfeta. No ho entenc molt però és divertit. 

El divendres 28 tinguérem l’entraeta oficial de la Filà. Tots els festers  ens hem aplegat a la Font Redona, a mitjan carrer Sant Nicolau i hem “entrat”.  Aquesta desfilada amb banda de música i tots formant esquadres, vestits de  carrer ;o siga de manera com ho fem normalment; és com un assaig de la  Gran Entrada que farem el primer dia de festes i simbolitza l’entrada en Alcoi  dels exèrcits moro i cristià. Ha participat molta gent, cal destacar que la meua  filà és molt nombrosa i molt jove. A l’acabament en la Plaça de l’Ajuntament  hem quedat per submergir-nos en la Plaça de Dins i seguir la marxa. Jo ja sóc  un vell client i així en tracta la cambrera veterana i unes desenes de noves  cambreres vingudes expressament per l’ocasió. Això és massa, Rogeli! 

El diumenge 30 d’Abril hem celebrat la Glòria dels xiquets. Un de cada  filà, es vist amb les robes oficials i desfila pels carrers d’Alcoi amb els glorierets  de la resta de Filaes d’Alcoi entre els aplaudiments del públic i l’orgull de pares, 

familiars i companys festers. Això és tota una escola, Rogeli !. Enguany el  nostre Glorieret ha estat Aitor Pérez i el seu pare no cabia de goig, sempre té  un semblant simpàtic i de bonhomia, però aquesta vegada semblava el Gran  Pare Noel, llàstima que després en el dinar- tots esperàvem que ens regalarà  un telèfon movil i no va ser així, va ser un encenedor quasi d’argent, o al  menys ho semblava. Moltes Gràcies ! . 

El dimarts dos de maig va tenir lloc una entradeta molt especial i molt  aragonesa. A més ,enguany la data li venia molt bé. “La Fiesta de la  Independencia. La Virgen del Pilar diceeee…., Goya, Zaragoza, dos de  mayo…..” ( Potser que ací me’n haja passat ,perdona l’acudit fàcil Rogeli )  Tinguérem l’entradeta dels “Palos”. és una entradeta poc convencional però ja  molt tradicional. És potser l’acte més genuí i autènticament popular de la Filà.  Cada fester maneja un bastó seguint la música amb una coreografia especial i  una mica diferent al que seria una “entraeta cristiana tradicional”. Estic segur  que és un acte per al futur que cada vegada se’l mirarem amb més afecte i un  legat per futures generacions d’Aragonesos. Crea identitat i és , no cal dir-ho,  molt divertit. Endavant i sense por, doncs !. Cada Filà té la seua personalitat i  els actes que naixen dels propis festers tenen un valor incalculable. 

A partir d’ara, Rogeli, t’explicaré els dies centrals de la Festa, podria  escriure’t un llibre però només citaré allò essencial, la resta t’ho explicaré quan  vingues. A més, hi ha coses que no es poden explicar, cal viure-les. 

La vesprada del 4 de maig, amb tots molt excitats, és la Festa dels  Músics o La Nit de l’Olla. Tot Alcoi està de vespra i s’aplega a la Plaça de  l’Ajuntament i sota la batuta d’un sol Director i amb totes les bandes de música  interpretant, es canta l’Himne de la Festa. Posa els pels de punta i la pell de  gallina, creu-me Rogeli. Quina emoció!. Desprès tots els festers anem al local  de la Filà a sopar Olla, plat tradicional i no massa recomanable a certes hores  però que anuncia emocions majors. Allí sona la música festera amb una  melodia molt especial. Ja res pot tornar enrera. Demà comença la Festa amb  majúscules. Tots m’expliquen que cal anar a dormir prompte, però jo participe  en l’entraeta al pas que imposa el pasdoble “ La Dolores” que ens fa avançar  apresseta i m’aprope una estoneta per la Plaça de Dins, això sí, aquesta nit  deixe de banda el café licor i ajorne per a demà qualsevol cita amb la cambrera  o amb les esplèndides i mai vistes per aquestes contrades belleses que poblen 

l’extraordinari decorat de la plaça. 

Sona el despertador ben aviat, demane ajuda i em vist d’Aragonès. Són  les cinc i mitja de la matinada i isc al carrer, de moment pense si m’hauré  enganyat de dia, doncs no veig ningú vestit de moro ni de cristià. Desprès em  comenten que aquesta sensació la tenen tots. Però quan arribe a la Filà estan  molts dels meus companys que tenen Diana. Arranquen en la Plaça i se’ls veu  molt feliços, al ritme del Pasdoble “ Musical Apolo” i conduïts pel cap Perico  García, formen en esquadra amb l’inevitable cigar de L’Havana: Javier  Santonja, Lluís Torró, Rafel Aracil, Juan Jordà, Antulio Sancho, Gilberto Ferri,  Oscar Ferri,Miguel Cerro, Luis Ripoll i Rafel Martínez. A l’arribar al pont de  Cervantes i a l’acomençament de l’Avinguda del País Valencià són substituïts  pel Cap Juan Carlos Cortés i els Dianers: Rafel Figuerola, Paco Navajas, José  Ramón Company, Juanjo Robles, Jordi Ripoll, Moisés Llopis, Miguel Angel  Mañes, Andrés Sànchez , Juanjo Balaguer i Natxo Carbonell. El més  destacable és que feia molta calor i el cel tenia un color molt gris, tots els  festers esguardaven el sostre atmosfèric amb una mica de preocupació. A  l’arribar a la Placeta de les eres amb el pasdoble “ Febrer” foren substituïts pel  cap Enrique Ripoll i els festers Dianers: Ismael Pérez, Antonio Revert, José  Càrceles, Rafel Sellés, Perfecto Valero, Rafel Gozàlbez, Enrique Brotons,  Ricardo Castellò, David Pla i Paco Valor, que des del Partidor fins la Plaça  assaboriren el millor de la festa, els aplaudiments més sentits, la música més  entranyable i l’acte més íntim. 

Prop de les nou del matí estàvem tots esmorzant en el local de la Filà i  observant el cel des de les finestres. En acabant, pujàrem al partidor per  participar en l’espectacular Entrada de Cristians i mentre ho fèiem caigueren  les primeres gotes de pluja. Algunes espectadores que estaven cercant el seu  lloc per a veure l’espectacle, obriren els paraigües i nosaltres amb una mica  d’ironia les escridassàvem dient : “No faça això senyora que porta mala sort !”, “No veu que açò no és ploure !”. Però és molt difícil despistar a Sant Jordi i  aquest any tindrem pluja, com sempre. 

Ens tocava participar en sisè lloc, darrere dels Andalusos, com sempre i  seguint la roda, ja t’explicaré això Rogeli, per tant ens vam organitzar per  presentar-nos com cal. 

Davant de tots anava Angel Fajardo portant el banderí de la Filà, la 

nostra inequívoca senyera quatribarrada que ens recorda molt clarament el  nostre origen com a poble i de la qual ens sentim ben orgullosos. A  continuació, en les dues bandes del carrer formaven sis parelles amb el vestit  complet, vull dir amb capa, casc, ballesta i carcaix, conformant un esplèndid  passadís per a l’esquadra oficial de la filà . Onze festers fruint d’un dels  moments més desitjats de la festa, colze a colze, sentint els cops dels timbals i  les veus dels clarinets als ronyons, amarats de confetti, embriacs  d’aplaudiments, transportats per la màgia dels somriures i observant cel i  balconades com un paradís personal i compartit. Al cap d’aquesta meravella anomenada esquadra començà Raul Martí i desprès ho feren tambéal llarc del  recorregut, José Vicente Olcina i Sergi Rodríguez, en l’esquadra Francisco  Francés, Fabián Payà, Joan García, Raul Colomina, Carlutxi Ferrer, Manuel  Gil, Andrés López i José Antonio Jurado. Eixir en l’esquadra, Rogeli, és un  plaer indescriptible i cada vegada més difícil, doncs l’oportunitat s’ajorna durant  molts anys i cal gaudir-la plenament. Enhorabona a tots els qui al ritme de la  marxa “ Aragonesos 99 “ interpretada per l’estimada Banda Musical del  Palomar, dibuixàreu muscle amb muscle i amb el vostre saber fer l’Esquadra  del 2000 . 

Rere la banda, formava amb gràcia especial i recollint aplaudiments com  els majors l’esquadra infantil, escola de caps, tresor de la filà i continuïtat  assegurada. Com servint de marc i omplint del verd aragonès desfilaven  festers i xiquets amb el disseny complet. T’assegure Rogeli que des de la  perspectiva de l’espectador, el conjunt d’Aragonesos amb capa, casc i ballesta  resulta corprenedor i et transporta als temps de la conquesta de València. El  contrast del negre i el verd amb els colors vermell i groc de la senyera crea una  atmosfera delirant. 

A continuació, Rogeli, presentàvem la sorpresa que cada any guarda la  Filà. Un gran grup de festers evocava una escena medieval de gran impacte.  Simulàvem la cacera d’un porc senglar. Vull destacar a Oscar que és el que  feia de porc, malgrat que per la seua disfressa primer el confongueren amb el  “lobo feroz” evidentment amb una certa gràcia i ironia. Encara que ell  s’encabotava en dir a “crit pelat” que no era un llop sinó un bon exemplar de  mascle de porc senglar oriünd de la serra de l’Estepar. També el comentarista  de Canal 9 el confongué, però aquesta vegada el va presentar com un 

espectacular os, demostrant una vegada més la seua manca d’informació  prèvia o a peu de carrer. El cas és ,Rogeli, que Oscar va resultar genial per al  seu paper, es va lliurar del tot, semblava una autèntica fera i ens va fer gaudir  a tots, inclòs el públic que l’animava i escridassava sense interrupcions. El porc  ( Oscar) era descobert per un grup de batedors que cridaven i portaven  branques de llorer que movien agosaradament. Amb caragoles i tabals es  donava el senyal per la cacera. El porc (Oscar), enfurismat envestia contra el  grup, però era aturat per alguns festers que portaven xarxes i rematat amb  llances i ballestes. A la mort de la fera, tots cridaven entusiasmats. I ací no  acaba tot, al darrere duien una gàbia amb dos exemplars reals i vius de porcs  senglars que van ser l’admiració del públic i de les cameres de televisió.  L’escena es completava amb alguns festers portant el resultat de la cacera,  gàbies amb perdius i conills. Aquestos li donaven al conjunt una coherència  molt efectiva. Tancant el grup baixava un carro molt ben endreçat portat per un  Poni i ple d’aragonesets aportant el punt de tendresa que tota manifestació  festiva popular ha de tenir.  

Per acabar la nostra participació , he de destacar-te una carrosseta que  reproduïa el Cartell anunciador de les Festes d’enguany, d’això del cartell ja et  parlaré un altre dia perquè també té molla, i una carrossa gran amb xiquets,  xiquetes i el Seba com a Cop, veterà històric i respectat en la Filà. 

Aquell dia, qui va voler va poder dinar i sopar en la filà, jo vaig optar per  altres opcions i els qui van estar allà deien que no va ocórrer res d’especial, jo  sé que sí ,però no seré jo qui llance la primera pedra, pels seus somriures els  coneixereu. 

Sense temps per descansar, em lleve per participar en la segona Diana,  desfilada per l’avinguda del País Valencià i una pena. Només una esquadra de  huit festers amb llança i una esquadra de xiquets. Ha desaparegut el barret  característic de la Filà i el bon costum de traure als fills,. Serà que dormen en  casa de les àvies ? Serà que els pares i les mares no estan en condicions  d’alçar-se prompte…? Penseu que només tenim una infantesa i els xiquets i  xiquetes no tenen res a veure amb les nostres ganes d’allargar la nit i la peresa  del de matí. Caldrà reflexionar: pares, mares, oncles i tietes. Això últim m’han  dit que ho cite i jo ho faig perquè de moment Rogeli no em trobe en tal situació, però recorde la meua il·lusió quan el meu pare em duia a la segona Diana i la 

meua família em venia a veure. També allí, junt als altres xiquets vaig  descobrir molts dels secrets de la festa i vaig fer amics que ara encara ho són. De pressa i sol com un mussol vaig anar a la vorera del carrer Sant  Llorenç per veure passar la processó del matí i vaig saludar el Sant Jordiet  llançant-li els clavells que em regalaren i vaig tenir la satisfacció de veure molt  templat i amb la cara llavada a Angel Fajardo portant el banderí de la Filà .  També vaig veure a un dels nostres Regidors en l’ajuntament. Però en el cas  de Paco no puc dir que s’hagués llavat la cara. Cap al migdia dinàrem en el  local de la Filà, molt juntets, quasi ja no cabem. La veritat és que el dinar del  dia Sant Jordi té un caràcter de festa major i tots hi participem amb les nostres  famílies, no s’ha de perdre, s’ha de millorar, perquè és possiblement l’única  ocasió en la que tots els Aragonesos i les nostres famílies ens trobem plegats i  això crea llaços . Però hauríem de poder convidar també amics o amigues que  no tenen filà i que ens agradaria que participessin en la festa amb nosaltres.  Caldrà buscar una solució. 

Pel que fa a la processó de la vesprada poca cosa sé. Érem uns vint-i cinc, massa justets. On estava la resta ?. Jo ho sé però no ho dic. Rogeli això  t’ho explicaré quan vingues. 

I a poc a poc els dies de festa s’esvaeixen, sense dormir ni un sol minut,  com t’ho dic, prepare el trabuc, em canvie de malles, per higiene, i de  plastró,pitet o “peto” i me’n vaig a fer guerrilles, això consisteix en disparar  trabucades més o menys controlades i despertar tota la gent . Si et sóc sincer,  no vaig arribar a disparar cap ni una perquè no sé on estaven els companys.  Però a les onze i darrere el castell sí estaven tots, disparant amb ganes. La  festa en majúscules: soroll, risc i tradició s’uneixen en una batalla figurada i  ordenada amb molt de trellat que ens transporta a altres temps, on disparar a  l’aire era senyal de joia i celebració. 

En acabant tots al Parterre a disfrutar d’un merescut aperitiu, cuixot,  formatge, llom salsitxa, molta cervesa i alguns gotets de café licor. Amb  aquestos elements no és difícil que es produïsca el miracle, fruit de la  creativitat i alguna cosa més.. Enguany i amb absoluta frescor, ironia i bon  humor vam tenir capità. Amb uns cartrons daurats , un poc de gràcia i la filà  totalment desmelenada quasi vam fer creure a la gent que acompanyàvem el  capità. Sobretot per l’autèntica emoció que embargava a l’anomenat per alguns 

“Capità Trueno” o “Capità Centella” que no era altre que Natxo Carbonell. Fins i  tot el Regidor de festes es va aturar per abraçar-lo i donar-li l’enhorabona.  També els policies locals i la gent que assomava tímidament als balcons va  reconèixer les virtuts del càrrec. Llàstima no haver coincidit amb algun del  autèntics càrrecs perque haguérem muntat una de campionat. Una Matrícula  d’Honor per a tots. Això és viure la festa al carrer , provocar la participació de la  gent i engrandir l’aspecte lúdic. Una idea com aquesta cada any, per favor. 

El dinar i l’alardo de la vesprada van ser molt concorreguts. També cal  destacar la nova mesura del compromís per disparar tota la pólvora que es  demana, ha tingut un bon resultat. 

I acabe Rogeli, ja t’explicaré com es viu l’acte de l’Aparició de Sant Jordi  en el Castell i què són els soparets. Enguany calia treballar el dia següent i ja  no me’n recorde què és el que vaig fer. O sí ?. 

PD: Acabe de rebre una telefonada del Rogeli. Em diu que el divendres està  aquí per apuntar-se als Aragonesos. Qué està fart de treballar en la Borsa de  Tokyo i que ho ven tot per convertir-se ell també en un Alcoià més. 

Dedicat a tots els Rogelis Aragonesos que “no s’enteren de res” 

Paco Valor i Natxo Carbonell, Crònica de la Festa 2000.  

1 de juny del 2000. Filà Aragonesos. Alcoi.