En 1961 es realitzen les primeres reunions que donaran lloc a la creació de la Filà Aragonesos. En el Bar Seba, en Batoi, es tria la ballesta com a arma representativa.
“Una nova més en el bàndol cristià, la dels Aragonesos, creada el 9 de juliol últim, i l’esbós del qual és obra de Luis Solbes Payá. Radica en Batoi… i la seua economia sembla sanejada i pròspera en vincular-se a aqueix populós extraradi”
Masanet Ribes, José Luis; “Memòria 1961”; Revista de Festes de 1962; p. 8.
En la Junta General Extraordinària de la Associació de Sant Jordi, ocorreguda el 9 de juliol de 1961, i sent President Francisco Boronat Picó, s’aprova el disseny de Luís Solbes Payá.
“Va començar l’any amb l’acte de presentació del disseny de la nova Comparsa Aragonesos al cinema Batoi, el dia 11 de febrer. Després d’una conferència de Jordi Valor, es va exhibir el disseny i es va imposar la insígnia de Primer Tro d’Honor a Sr. Francisco Romeu Vilaplana”
Masanet Ribes, José Luis; “Memòria 1962”; Revista de Festes de 1963; p. 11.
Al febrer de 1962 es presenta el disseny del vestit al cinema de Batoi, on també van tindre lloc els primers “assajos”. Josep Torregrosa i Antonio Miralles, “Simba”, són els encarregats de llegir el disseny. Sent Primer Tro Salvador Sellés Cabrera, ho acompanyen com a mantenidors de l’acte Jordi Valor Serra i Camilo Sempere. Van nomenar a Francisco Romeu com a Primer Tro d’Honor. És en aquestes dates quan 30 festers paguen 2600 pessetes pel traje oficial de l’acabada de fundar Filà Aragonesos.
“La vistosa desfilada de gloriers va tindre enguany l’al·licient de presentar la nova comparsa d’Aragonesos que rebia el seu baptisme fester en aquest acte. És criteri de la Junta Directiva de l’Associació de Sant Jordi no autoritzar la creació de noves Comparses perquè els festers que sorgisquen engrossisquen i fortifiquen la vida precària d’algunes ja existents. Però l’any passat, un grup d’alcoians residents en la populosa barriada de Batoi, va sol·licitar fundar una Comparsa en aquella zona. Tenint en compte l’apartat emplaçament urbà de la mateixa en l’extraradi de la ciutat i la importància demogràfica del barri, que s’aproxima al 10% del cens local, l’Associació, en Junta General Extraordinària celebrada el dia 9 de juliol de 1961, va aprovar la constitució de la nova comparsa per via de excepció”
Domenech, Salvador; “Crònica de Festes de 1962”; Revista de Festes de 1963; pàg. 15-16.